[RO] Autocratia lui Papura

29 05 2009

“Tara lui Papura Voda”  – este o expresie (cu vadita tenta ironica) foarte des folosita de romanul de rand pentru a-si manifesta nemultumirea, surprinderea, satisfactia, etc vis-a-vis de un anume eveniment al carui martor este.

Dar cine este acest Papura de fapt si de drept? Conform unor adepti ai teoriei conspiratiei, Papura este cel care, din umbra, detine cu adevarat controlul in Romania, aflandu-se in spatele tuturor deciziilor la nivel inalt, controland cu autoritate si cu o mana de fier parghiile puterii, institutiile de stat, media si chiar mediul de afaceri romanesc. Dar se pare ca cei mai multi dintre noi stim deja lucrul asta, de la mic la mare, indiferent ca ai 4 clase sau esti absolvent de facultate, de la tara sau de la oras, cu totii cand vedem vreo minunatie (groapa in asfalt, maneaua din BMW, stirea de la 5, balacareala de la Talk-Show) stim sa  i-o atribuim direct lui Papura – “tara lui Papura-Voda”.

Alti teoreticieni spun ca, din contra, Papura-Voda nu este decat o marioneta a unui sistem mult mai complex condus dintr-o umbra si mai profunda de unul care isi zice “Peste”, un prosper om de afaceri, cu identitate necunoscuta dar a carui avere este impresionanta. Detine sosele, institutii de invatamant, armata, trusturi de presa, echipe de fotbal si  care are acoliti in posturi cheie cu ajutorul carora manipuleaza sistemul. Acest “Peste” nu este nici el chiar invaluit in mister in ochii romanului (papureanului), iar proprietatile si tentaculele sale sunt cvasi-cunoscute de-a lungul si de-a latul tarii: autostrada lui Peste, echipa lui Peste, facultatea lui Peste, armata lui Peste, ziarul lui Peste si chiar ministrul lui Peste sau politistul lui Peste.

In schimb, Peste, din cate se pare este amenintat la varful puterii de un frate al sau mai putin bogat dar in plina ascensiune caruia i se zice “Peste Prajit”. Acesta, prin metode doar de el cunoscute, a reusit sa puna mana pe multe din avutiile si proprietatile fratelui sau si din cate se zvoneste deja il controleaza pe seful statului, Papura-Voda, astfel incat se prea poate ca in viitorul nu foarte indepartat sa intrezarim o optica noua in societatea romaneasca (papureana).

Care optica? Optica asta a noastra autohtona de ne indeamna intr-o maniera aproape sadica la ignoranta, delasare, “jemenfishism” creand in acelasi timp un repertoriu bogat de vorbe de duh cum ar fi:

– “ca n-o fi dracu’ asa de negru”, “lasa-o bai, ca merge asa”, “ce-am avut si ce-am pierdut”, “rau cu rau dar mai rau e fara rau”, “de nu curge, pica”, “decat codas la oras, mai bine-n satul tau fruntas”, etc

…dar in acelasi timp, ca si papureni, suntem si din cale-afara de mandri de noi, de realizarile noastre, de terisoara noastra si stim ca suntem “cei mai tari din parcare”,  “ca la noi la nimenea” si ca nimic pe lume nu ne lipseste, de unde si expresia: “…asta ne mai lipsea” (ca in rest avem de toate, adica).

Insa, chiar si asa, Tara lui Papura Voda prospera si va prospera in continuare de pe urma activitatilor de frecat menta, duda sau mangalul (la rece sau la cald), fratii Peste vor face parte in continuare din peisajul cotidian, iar liderul Voda (marioneta sau nu) va manui cu abilitate destinele poporului, plimbandu-se prin gradina cu loboda a Palatului sau.

Nota: Lasand gluma si ironia la o parte, Papura-Voda = Voda Stefanita Lupu, domn al Moldovei (1659-1661) si fiu al lui Vasile Lupu, in timpul caruia datorita unei secete cumplite, foametea a lovit tara iar oamenii au fost nevoiti sa se hraneasca chiar si cu paine facuta din faina de papura, de unde si nefericita porecla a domnitorului.

Advertisements

Actions

Information

3 responses

29 05 2009
Loredana

:)..

1 06 2009
Andreea

Eu zic ca domnul Peste e cel mai bine pozitionat. Atitudinea noastra ii sufla vant in aripi: jemenFISHism :))

2 07 2013
Ionel

Neagu Papura a fost un personaj autentic. Un borfas care, impreuna cu alt borfas, Pazvante Chioru, faceau legea in tinuturile Olteniei, care fusese cedata de turci, comform tratatelor, Imperiului austriac, odata cu Banatul si Ardealul. Se formasera foarte multe bande care jefuiau la drumul mare pe austrieci, dar si pe ceilalti autohtini…de era mai mare groaza. Austriecii n-au mai putut stapani acest tinut, lasand-ul in mana …noi le zicem “haiduci”- lor, turcii nu se bagau ca doar cedase austriecilor iar Tara romaneasca nu-i putea controla ca s-ar fi suparat si turcii si austriecii ca se baga. Dezmat mare atunci, crime si furtisaguri. Pana la urma austriecii au dat o amnistie si a facut cu ei unitatile de panduri, dar acum, desi platiti, ii furau in continuare pe austrieci, care carau cu sarg bunatatile ce mai puteau aduna de la oltenii sarmani. DE aceia a ramas aceasta vorba care spune ca e anarhie…face fiecare ce vrea, fiecare e pe cont propriu: “In tara lui Papura Voda”; La fel cand se vrea a se descrie o stare de anarhie se mai foloseste “pe vremea lui Pazvante Chioru”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: